RMN - Rezonanţă Magnetică

IRM - imagistica prin rezonanta magnetica

Imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN) este un tip de examinare ce utilizează un câmp magnetic şi impulsuri de radiofrecvenţă pentru a vizualiza diferite organe şi segmente ale corpului uman. În multe cazuri, RMN oferă informaţii ce nu sunt oferite de tomografia computerizată, radiografia convenţională sau ecografia.

Imagistica prin rezonanţă magnetică este o examinare modernă, neiradiantă care utilizează câmp magnetic, astfel nu este dăunătoare pentru corpul uman. Cu ajutorul examinării RMN se pot detecta leziuni foarte mici (1-2mm) şi există posibilitatea de reprezentare multiplanară (imagini în 3 dimensiuni-3D). Imaginile se obţin sub formă de secţiuni, fiind posibilă vizualizarea nervilor, structurilor vasculare fine, articulaţiilor, oaselor etc. Uneori, este nevoie de injectarea unei substanţe de contrast paramagnetice pentru o vizualizare optimă a afecţiunii detectate. Această substanţă de contrast poate fi administrată fără riscuri deoarece nu conţine iod.

Examinarea RMN este recomandată pentru : regiunea craniană, regiunea toracică, vasele sanguine, coloana vertebrală, oase, articulaţii, regiunea abdominală şi pelvină.
Nu există efecte adverse provocate de expunerea pacientului la câmpul magnetic din timpul examinării. Totuşi, magnetul este foarte puternic şi examinarea RMN este contraindicată persoanelor care au valve cardiace de tip vechi, stimulatoare cardiace şi alti biostimulatori, proteze osoase metalice, orice dispozitiv medical care conţine fier. Persoanele care suferă de claustrofobie nu vor putea efectua examinarea deoarece diametrul din interiorul aparatului este redus.

Examinarea RMN nu se recomandă femeilor aflate în primul trimestru de sarcină, chiar dacă nu sunt indicaţii clare că undele radio sau câmpul magnetic ar putea avea efecte dăunătoare asupra fătului.

ORAR
LUNI - VINERI: 8:00 - 20:00
SÂMBĂTĂ: 9:00 - 16:00


Str. Cireşilor 15C,
400487 Cluj-Napoca
Tel.: 0264 407970
0724 308309
0753 885346
Fax: 0264 455220
www.scandia-imagistica.ro