Banner

Orar de functionare:


Information: LUNI-VINERI: 08 - 20

SÂMBĂTĂ: 9 - 16

Address:
Str. Cireşilor 15C
400487
Cluj-Napoca, Cluj
Telephone: 0264 407 970
0724 308 309
Fax: 0264 455 220
  

 

CT - Tomografie Computerizată

Tomografia Computerizata (CT) este o metoda de investigatie care utilizeaza o sursa de radiatii X si computerul. Pacientul sta intins pe o suprafata plana (masa scannerului), de o parte a lui se afla sursa de radiatii X, iar de cealalta parte detectorii care vor capta informatia si o vor transmite computerului.

Radiatiile X strabat corpul uman in segmentul investigat, gradul lor de atenuare in interiorului corpului uman fiind proportional cu desitatea structurilor din segmentul respectiv.

Aparatele moderne permit o scanare continua a segmentului si o achizitie volumetrica.Volumul scanat poate fi apoi prelucrat in plan axial, cu grosimi prestabilite ale feliilor sau in alte planuri, prin reformatari sau reconstructii, efectuate de aparat intr-un timp de scurt (cateva secunde).

Obtinem astfel o imagine a unei felii axiale din corpului uman sau o imagine globala, in diverse planuri, a segmentului investigat, in urma prelucrarii computerizate a datelor. CT a fost conceputa intial pentru studiul craniului, dar la scurt timp metoda si-a extins aplicabilitatea la toate segmentele corpului uman. Structuri particulare din corpul uman, precum vasele sanghine pot fi clar vizualizate (angio CT), metoda oferind informatii esentiale altor specilialitati medicale in stabilirea unui diagnostic corect si alegerea terapiei adecvate.

Uneori, din cauza densitatii apropiate a unor structuri, diferentierea lor, sau a unor modificati structurale in interiorului uni organ (ex. formatiunile tumorale), este necesara utilizarea substantelor de contrast.

Substantele de contrast pot fi administrate injectabil (intravenos), oral sau endocavitar (pe sonda ).

Substantele de contrast utilizate in CT au la baza iodul, iar existenta in antecedente a unor reactii alergice la substante iodate limiteaza utilizarea lor. Existenta unor tulburari ale functiei renale limiteaza de asemenea folosirea contrastului, substantele iodate avand un grad de nefrotoxicitate.

Beneficiile examenului CT sunt multiple, iar acordarea premilui Nobel celor doi descoperitori ai metodei (Alan M. Cormack si Godfrey N. Hounsfield) in 1979 confirma genialitatea descoperirii.

Limitele sau contraindicatiile examenului CT sunt putine si sunt reprezentate de:

  • graviditate - contraindicatie totala datoritati riscurilor legate de radiatiile X
  • examenul CT la copii si tineri nu este contraindicat, dar indicatiile trebuiesc restranse la acei bolnavi la care nu pot fi obtinute informatii diagnostice prin alte metode, iar structurile cu radiosensibilitate ridicata precum gonadele, tiroida sau globii oculari trebuiesc protejate sau excluse din campul de scanare
  • persoanele cu alergie la iod trebuie sa informeze medicul sau asistentul radiolog despre acest lucru (examinarea poate fi efectuata in anumite conditii speciale)
  • insuficienta renala nu este in sine o contraindicatie, daca pacientul este dializat sau este hidratat corespunzator dupa examinare
  • bolnavii polialergici sau cei cu afectiuni precum astmul bronsic necesita precautie suplimentara.

 
Aparatul CT aflat in dotarea centrului Scandia este un aparat modern, multislice care permite examinari rapide, cu acuratete diagnostica ridicata. Examinarile sunt stocate intr-o baza de date, ce permite evaluarea comparativa, daca acest lucru este necesar.

Evaluare

Dorinta noastra este de a veni in sprijinul pacientului. Prin urmare, avem nevoie de parerea dumneavoastra pentru imbunatatirea continua a activitatii noastre. Va rugam sa aveti amabilitatea de a raspunde la intrebarile din Chestionarul de Evaluare
a Satisfacţiei Pacientului

Information: LUNI-VINERI: 08 - 20

SÂMBĂTĂ: 9 - 16

Address:
Str. Cireşilor 15C
400487
Cluj-Napoca, Cluj
E-mail: cluj@affidea.com
Telephone: 0264 407 970
0724 308 309
Fax: 0264 455 220
Affidea România www.affidea.ro