Banner

Orar de functionare:


Information: LUNI-VINERI: 08 - 20

SÂMBĂTĂ: 9 - 16

Address:
Str. Cireşilor 15C
400487
Cluj-Napoca, Cluj
Telephone: 0264 407 970
0724 308 309
Fax: 0264 455 220
  

 

Osteodensitometrie

Începând din anul 1994, când OMS a declarat osteoporoza ca boală şi a stabilit o definiţie standardizată, aceasta a devenit o importantă problemă de sănătate publică, cu consecinţe majore asupra morbiditii şi mortalităţii.

Osteoporoza este o afecţiune în care atât densitatea cât şi calitatea osului sunt reduse, ceea ce determină fragilitatea osoasă şi creşterea riscului de fractură, în special la nivelul coloanei vertebrale, a încheieturii mâinilor şi a soldului. În prezent, la populaţia feminină de peste 45 de ani, osteoporoza şi fracturile osteoporotice determină mai multe zile de spitalizare decât multe alte boli, precum diabetul, infarctul miocardic sau cancerul de sân. Este absolut necesară conştientizarea faptului că, investind în diagnosticarea şi tratarea precoce a osteoporozei, evităm dizabilităţile cauzate de fracturi şi costurile aferente terapiei acestora.

Osteoporoza evoluază asimptomatic un timp îndelungat, fiind frecvent subdiagnosticată şi, din păcate, încă este percepută ca o afecţiune minoră.

Diagnosticarea osteoporozei se bazează pe măsurarea densităţii minerale osoase, metoda unanim acceptată pe plan mondial, considerată „standardul de aur” , datorită preciziei, sensibilităţii şi expunerii mici la radiaţii fiind osteodensitometria DEXA.

Aceasta este una dintre cele mai moderne tehnici, care foloseşte raze X de densitate diferită ce străbat osul. Aparatul măsoara atenuarea pe care o suferă un fascicul de raze X la trecerea prin zona osoasă interesată, permiţând astfel aprecierea densităţii minerale a osului, respectiv a gradului de rarefacţie osoasă.

Pentru măsurarea densităţii minerale osoase, SC Scandia Imagistica foloseşte echipamentul General Electric Lunar Prodigy de ultimă generaţie şi cel mai nou soft, encore, permiţând efectuarea examinării la nivelul coloanei lombare, la nivelul şoldului uni- sau bilateral şi la nivelul întregului corp.

Cu ajutorul echipamentului Lunar Prodigy măsurarea densităţii minerale osoase se face cu o mare acurateţe şi precizie. Aparatul este prevăzut cu un colimator de tip evantai, ducând la scurtarea semnificativă a timpului de achiziţie. Există avantajul că echipamentul oferă protecţie importantă în ceea ce priveşte iradierea pacientului.

Un alt avantaj este că, prin utilizarea tehnicii DEXA, pacienţii pot fi urmăriţi în dinamică, la intervale regulate de timp, observându-se în acest fel eficacitatea terapiilor antiosteoporotice.

Avantajele acestui sistem sunt multiple:

  • tehnica nu este dureroasă, nu necesită o pregătire prealabilă şi este de scurtă durată;
  • dozele efective de iradiere sunt foarte scăzute;
  • se poate efectua la diverse nivele, mai frecvent pentru şold (col femural), coloana vertebrala lombară sau pentru corp intreg ( total body );
  • detectorul digital direct permite formarea unor imagini de diagnostic cu rezoluţie crescută;
  • fasciculul de raze X de tip "evantai întors" determină un timp de examinare a pacientului mult mai scurt;
  • dimensiunile mesei de scanare conferă beneficiul examinării unor pacienţi cu greutăţi corporale de până la 160 kg;
  • diagnosticul riguros şi de precizie este datorat marii cantităţi de informaţie pe care aplicaţia software EnCore o pune la dispoziţie (EnCore dispune de o bază de date de referinţă, conform reglementărilor în vigoare ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii), aparatul folosind şi un algoritm de lucru ce permite detecţia separată a ţesutului moale, respectiv a celui osos.

Osteodensitometrul Lunar Prodigy apreciază proporţionalitatea dezvoltării somatice prin calculul procentajului ţesutului adipos şi a masei musculare active. Determinarea compoziţiei corporale este importantă pentru aprecierea corectă a stării de nutriţie şi monitorizarea tratamentului dezechilibrelor nutriţionale, precum şi pentru elaborarea unor indicaţii terapeutice adecvate.

Există numeroşi factori de risc pentru producerea osteoporozei: vârsta, menopauza precoce ( sub 45 de ani ), fracturi de fragilitate în antecedentele personale sau la rudele de gradul I, indice de masă corporală scăzut, aport redus de calciu, diabet zaharat, hipertiroidism, poliartrita reumatoidă, hiperparatiroidism primar, fumatul, consumul excesiv de alcool sau cafea, activitatea fizică inadecvată, terapia cortizonică; în prezenţa acestora, este indicată examinarea DEXA.

Desi considerată până nu demult o boala în exclusivitate “feminină”, osteoporoza este recunoscută actualmente şi în rândul barbatilor. În general bărbaţii prezintă mai puţine fracturi decât femeile. Mortalitatea asociată fracturii de şold însă, este mai mare la bărbaţi decât la femei.

Cea mai bună metodă de luptă împotriva osteoporozei este prevenirea şi depistarea sa precoce, iar dacă populaţia conştientizează riscurile pe care le presupune, se va preocupa din timp de depistarea acestei afecţiuni.

Evaluare

Dorinta noastra este de a veni in sprijinul pacientului. Prin urmare, avem nevoie de parerea dumneavoastra pentru imbunatatirea continua a activitatii noastre. Va rugam sa aveti amabilitatea de a raspunde la intrebarile din Chestionarul de Evaluare
a Satisfacţiei Pacientului

Information: LUNI-VINERI: 08 - 20

SÂMBĂTĂ: 9 - 16

Address:
Str. Cireşilor 15C
400487
Cluj-Napoca, Cluj
E-mail: cluj@affidea.com
Telephone: 0264 407 970
0724 308 309
Fax: 0264 455 220
Affidea România www.affidea.ro