Banner

Orar de functionare:


Information: LUNI-VINERI: 08 - 20

SÂMBĂTĂ: 9 - 16

Address:
Str. Cireşilor 15C
400487
Cluj-Napoca, Cluj
Telephone: 0264 407 970
0724 308 309
Fax: 0264 455 220
  

 

Ecografie

Ecografia este o tehnica imagistica moderna ce utilizeaza ultrasunetele reflectate pentru obtinerea de informatii ce completeaza un bilant clinic si functional.

Ecografia furnizeaza imagini de tip sectional in timp real, in functie de modul in care se inclina sonda (transductorul). Este o tehnica multiplanara - se pot obtine o infinitate de sectiuni, sub unghiuri de abord extrem de diferite.
Este o tehnica exacta, capabila sa evalueze majoritatea organelor parenchimatoase; exista dificultati legate de explorarea structurilor cu continut aeric sau a structurilor osoase –ultrasuntele sunt reflectate in totalitate la acest nivel. Ecografia furnizeaza informatii despre structura si chiar functia organelor si evalueaza exact dimensiunile si volumul acestora, avand utilitate in controalele periodice.
Este o tehnica neinvaziva si neiradianta - poate fi repetata de oricate ori este nevoie, fara nici un risc pentru pacient. Este o tehnica interactiva – informatiile furnizate de pacient impun cautarea unor modificari ecografice specifice.
Ecografia permite ghidarea unor manevre de tip interventional – punctii aspirative din colectii lichidiene, punctii aspirative citologice sau punctii-biopsie, cu recoltare de fragment tisular.
Ecografia este o tehnica imagistica relativ ieftina (comparativ cu alte explorari, atat imagistice - CT, RM, cat si neimagistice).
Dintre limitele metodei trebuie mentionat faptul ca este o tehnica artefactogena, este sensibila dar nespecifica si nu in ultimul rand, este o tehnica subiectiva, operator dependenta.

ECOGRAFIA ABDOMINO-PELVINA

Ecografia abdomino-pelvina este practicata atat la solicitarea pacientului cat si la recomandarea medicului. Pacientul poate solicita aceasta examinare pentru diverse motive – o durere localizata, un discomfort difuz sau doar o evaluare de rutina. Medicul trimitator poate solicita ecografia pentru o suspiciune diagnostica sau pentru reevaluarea unei afectiuni deja cunoscute.
Pentru ficat – sunt evaluate dimensiunile (inclusiv urmarirea in timp a unei hepatomegalii), marginile si structura (omogenitatea si ecogenitatea – elemente ce se corel cu afectiunile cronice hepatice sau cu steatoza hep). Permite evaluarea structurilor vasculare si a cailor biliare si eventual identificarea unor leziuni focale de tip tumoral sau a det sec la pacientii oncologici.
Pentru colecist – ecografia este tehnica de electie - identifica sedimentul, litiaza biliara, poate stabili diagnosticul de colecistita acuta si poate identifica modificarile parietale (de tip colecistita cronica, colesteroloza, adenomiomatoza, carcinom). Poate fi evaluata motilitatea colecistului.
Cu privire la caile biliare ecografia poate aprecia existenta unui obstacol, nivelul la care s-a produs obstructia si cauza obstructiei.
Pancreasul este evaluat ecografic in sindroamele dureroae epigastrice si in sindroamele icterice, la pacientii cu diabet zaharat recent instalat, la pacientii cu etilism cronic, constipatie idiopatica, varsaturi bilioase; este util pt evaluarea si stadializarea unei afectiuni pancreatice cunoscute (neoplasm sau pancreatita cronica).
Spatiul retroperitoneal – se impune examen ecografic in cazul unor formatiuni abdominale pulsatile, durere abdominala de cauza neprecizata sau post-prandial, constipatie de data recenta, HTA ce nu raspunde la tratament.

Ecografia tubului digestiv are ca indicatii principalele sindroame clinice: sdr dureros abdominal, conditionat sau nu de alimentatie, cu sau fara localizare specifica, sdr recto-sigmoidian, sdr diareic, scaderea in greutate si hemoragia digestiva. Ecografia evalueaza peretele tubului dig, lumenul acestuia, peristaltismul intestinal sau aparitia complicatiilor (ascita, pneumoperitoneu).
Cu privire la afectiunile renale, bolile renale chistice si hidronefroza ocupa primul loc ca frecventa in diagnosticul ecografic. In colica renala ecografia poate identifica atat cauza (litiaza renala sau ureterala) cat si consecintele asupra parenchimului renal. Rinichiul poate fi evaluat ecografic si pentru alte afectiuni – de tip infectios (acut si cronic), afectiuni vasculare sau patologie tumorala.
Vezica urinara – ecografia apreciaza modificari ale peretelui sau ale continutului.
Prostata - ecografia poate aprecia cu exactitate dimensiunile/volumul prostatei, rezidiul vezical postmictional, prezenta de adenopatii loco-regionale.
La femei ecografia permite aprecierea uterului si a anexelor. Poate fi avaluata pozitia uterului, dimensiunile acestuia, structura, prezenta leziunilor nodulare (de tip fibrom uterin), pozitionarea DIU si evident, prezenta sarcinii. Ovarele pot fi evaluate dimensional, cu identificarea unor eventuale leziuni chistice si caracterizarea acestora.

ECOGRAFIA TIROIDIANA

Tiroida este usor accesibila explorarii ecografice, fiind un organ superficial. Ca urmare ea poate fi apreciata in totalitate cu exceptia gusilor gigante, plonjante retrosternal. Se apreciaza volumul glandei, forma, structura acesteia (pot fi identificati cu aceasta ocazie noduli cu dimensiuni milimetrice) si vascularizatia. Examenul ecografic, in corelatie cu examenul clinico-biologic permite practic stabilirea oricarui diagnostic de afectiune tiroidiana – anomalii de dezvoltare, tiroidita, gusa difuza sau nodulara, leziuni nodulare sau chistice. Ecografia poate ridica suspiciunea malignitatii unui nodul tiroidian si ghideaza manevrele invazive de tip punctie-biopsie.
In mod similar, pentru glandele salivare, ecografia poate descrie modificari care sa pledeze pentru o patologie de tip inflamator sau tumoral.

ECOGRAFIA DOPPLER

Principalele informatii oferite de examenul Doppler consta in identificarea fluxului sangvin, a sensului de deplasare a sangelui prin vase si a caracterului curgerii (laminar sau turbulent).

Ecografia Doppler carotidiana evalueaza prezenta de ateroame ce pot produce embolii (accidente vasculare ischemice). Ca urmare, ex Doppler carotidian este indicat in special la pacientii cu AVC constituit si la pacientii cu sindroame neurologice (accident ischemic tranzitor sau deficit neurologic reversibil). Alte indicatii consta in prezenta unui suflu carotidian, monitorizarea aterosclerozei carotidiene, post-endarterectomie carotidiana, sau la cerere, ca screening, mai ales la pacientii varstnici.
In functie de parametrii de flux, examenul Doppler stabileste gradul de stenoza de la nivelul arterelor carotide (cu implicatii in stabilirea tipului de tratament) sau poate stabili diagnosticul de ocluzie.
Concomitent se evalueaza si arterele vertebrale, in spec la pacientii cu cefalee si vertij.

Ecografia Doppler arteriala periferica este indicata la pacientii cu sindrom de picior rece sau dureros (cu o mentiune speciala pentru fumatori); identifica placile de ateroscleroza care duc la stenoze si ocluzii si poate determina gradul de stenoza pe fiecare segment arterial (cu implicatii in stabilirea tipului de tratament) sau poate stabili diagnosticul de ocluzie; pot fi identificate zone de tromboza sau modificari anevrismale.

Ecografia Doppler venoasa periferica poate stabili diagnosticul de tromboza a trunchiurilor venoase profunde ce pot produce embolii pulmonare; identifica prezenta insuficientei venoase - cauza de edem la nivelul gambei. La pacientii care se opereaza pentru varice, examenul Doppler este important pentru a verifica patenta trunchiurilor venoase profunde preoperator.
In cazul trombozelor venoase ecografia stabileste extensia trombozei, evolutia acesteia in timp, prezenta sindromului posttrombotic.
La nivelul venelor superficiale examenul Doppler identifica dilatatiile varicoase pe traiectul safenelor sau colateralelor si eventualele segmente trombozate.

ECOGRAFIA ARTICULARA SI MUSCULO-SCHELETALA

Ecografia musculo-scheletala este utila post-traumatic, dupa o intindere sau pur si simplu pentru dureri musculare/articulare; poate fi efectuat la cererea medicului de diverse specialitati, in special ortoped, reumatolog, balneolog.
Structurile examinate sunt muschii, tendoanele si ligamentele, osul si periostul, articulatiile si tesutul celular subcutanat. Cu privire la tenoane si ligamente, ecografia evalueaza modificari inflamatorii de tip tendinita sau rupturi totale sau partiale tendino-ligamentare. La nivel muscular ecografia evalueaza troficitatea structurilor musculare, prezenta unor infectii/abcese cu localizare musculara sauze leziunile post-traumatice (hematoame, cicatrici, calcificari). Evaluarea osului si a periostului aduce mai putine informatii, eventual in situatiile unor fracturi de stress, modificari degenerative, eroziuni osoase sau leziuni neoplazice.
Pentru articulatii, ecografia furnizeaza informatii cu privire la cartilajul articular si elementele osoase constituente, membrana sinoviala (modificari de tip proliferativ), lichidul intaarticular, evalueaza bursele din vecinatate. Ecografia apreciaza atat morfologia articulara cat si mobilitatea articulara prin manevre dinamice pentru decdelarea unor elemente de conflict articular.

ALTE TIPUTRI DE ECOGRAFIE

Ecografia toracica poate aprecia cu exactitate prezenta colectiilor pleurale sau pericardice, chiar lamelare; la nivelul toracelui poate caracteriza condensarile pulmonare (tumorale sau inflamatorii) atunci cand sunt in contact cu peretele toracic; poate urmari conturul osos la nivelul coastelor in conditii post-traumatice.

Evaluarea ecografica a peretelui abdominal poate stabili diagnosticul de hernie sau eventratie (cu evaluarea continutului acestora).

Ecografia scrotala - poate stabili diagnosticul de criptorhidie, evalueaza testiculul post-traumatic, leziunile vasculare de tip torsiune testiculara, orhita, orhiepididimita, hidrocel, varicocel, chiste ale cailor spermatice sau tumori.

Evaluare

Dorinta noastra este de a veni in sprijinul pacientului. Prin urmare, avem nevoie de parerea dumneavoastra pentru imbunatatirea continua a activitatii noastre. Va rugam sa aveti amabilitatea de a raspunde la intrebarile din Chestionarul de Evaluare
a Satisfacţiei Pacientului

Information: LUNI-VINERI: 08 - 20

SÂMBĂTĂ: 9 - 16

Address:
Str. Cireşilor 15C
400487
Cluj-Napoca, Cluj
E-mail: cluj@affidea.com
Telephone: 0264 407 970
0724 308 309
Fax: 0264 455 220
Affidea România www.affidea.ro