Banner

Orar de functionare:


Information: LUNI-VINERI: 08 - 20

SÂMBĂTĂ: 9 - 16

Address:
Str. Cireşilor 15C
400487
Cluj-Napoca, Cluj
Telephone: 0264 407 970
0724 308 309
Fax: 0264 455 220
  

 

Mamografie Digitală

Depistarea precoce este cheia!

Deoarece scopul nostru principal a fost intotdeauna sa acordam cea mai mare atentie pacientilor nostri, am adaugat mamograful digital in serviciul nostru de imagistica, un nou aliat in lupta impotriva cancerului la san.

Ce este mamografia digitala completa?

Atat mamografia analogica, cat si mamografia digitala folosesc compresia sanului si razele X pentru a crea o imagine clara a tesutului mamar.

Pe parcursul examinarii, tehnicianul radiolog pozitioneaza pacientul pentru expunerea sanului din diferite unghiuri si compreseaza sanul cu o padela pentru obtinerea optima a calitatii imaginilor.

Spre deosebire de mamografia analogica, mamografia digitala realizeaza imaginile ce apar pe monitorul tehnicianului radiolog in cateva secunde. Nu mai este nevoie de timpul de asteptare pentru developarea filmului, ceea ce inseamna diminuarea timpului petrecut in procesul de examinare.

Beneficiile mamografiei digitale:

Spre deosebire de alte pari ale corpului, sanul este compus in principal din tesut moale. Cand sanul este expus, uneori imaginea creata arata ca o proiectie incetosata, facand dificila observarea micilor puncte numite microcalcificari si alte semne subtile ale cancerului.

In mamografia digitala, medicul radiolog vizualizeaza imaginile sanului, utilizand monitoare de inalta rezolutie. Se poate ajusta luminozitatea, schimba contrastul si mari imaginea in zonele de interes. Sa poti manipula imaginile este unul dintre principalele beneficii ale tehnologiei digitale.

Un alt beneficiu al mamogratfei digitale fata de mamografia analogica este ca aceasta reduce nevoia de repetare a examinarii datorita supra sau subexpunerii. Aceasta diminueaza timpul examinarii si timpul de expunere la raze X.

Deoarece mamografiile digitale sunt electronice, acestea pot fi transmise rapid in retea. Imaginile digitale pot fi, de asemenea, stocate cu usurinta, copiate fara a se pierde informatia, transmise si printate in diferite moduri, eliminand conditionarea unui singur set de filme originale.

O mamografie anuala este cea mai buna metoda de a descoperi si trata cancerul de san in stadiu incipient.

Examinarea mamografică este o radiografie speciala a sânului, cu doze foarte reduse de radiatii, o examinare sigură, fiind considerata cea mai de acuratete in detectarea cât mai devreme a cancerului mamar. Cu acest instrument imagistic se poate depista cancerul mamar intr-un stadiu incipient cand se pot utiliza diferite mijloace terapeutice optime, astfel fiind posibila salvarea sanului respectiv si vindecarea, cu implicatii enorme asupra fizicului si psihicului femeii.

Indicatiile acestei tehnici cuprind:

• femeilor care au depăşit vârsta de 40 de ani este recomandata anual ca metoda de screening pentru depistarea cancerului mamar, ca prima examinare 

• modificari decelabile clinic la femeile cu varsta peste 35 de ani: nodul palpabil, induratie, secretie mamelonara, modificari tegumentare de tip ,,coaja de portocala”, deformari, retractie tegumentara sau mamelonara, durerea mamar focala persitenta, palparea unei adenopatii axilare 

• sub varsta de 40 de ani intotdeauna cand exista o modificare nespecifica detectata la ecografia mamara care necesita si examinarea mamografica a regiunii respective, fie pentru detectarea de exemplu a existentei anumitor microcalcificari (uneori primul semn al unui cancer incipient ), fie pentru certificarea unei suspiciuni in ce priveste o leziune benigna cu aspect mamografic tipic. 

• femeilor cu varsta sub 35 de ani care prezinta antecedente de cancer mamar la persoane tinere din familie. 

• examinarea sanului contralateral in cazul unui cancer mamar diagnosticat si tratat. 

• reperarea ghidata mamografic a ariilor de microcalcificari in vederea interventiei chirurgicale excizionale, mamografia fiind examinarea de baza in detectarea lor si singura care poate apreciea morfologia si astfel a gradului de suspiciune

Cum se efectueaza?

Mamografia se efectueaza bilateral, in 2 planuri diferite pentru fiecare san in parte, realizandu-se in final 4 imagini astfel obtinuandu-se o vedere in spatiu a structurilor sanului. Fiecare san va fi examinat astfel in plan cranio-caudal adica suprapunand structurile de sus-in jos si oblic-lateral cu desfasurarea intregii structuri mamare . 

Uneori sunt necesare efectuarea unor incidente suplimentare sau centrate pe o regiune anume pentru o mai buna evidentiere a diferitelor structuri mamare care se suprapun, sau a anumitor patologii. Aceste incidente vor fi recomandate de catre medicul radiolog in cursul consultatiei.

Efectuarea examinarii mamografice implica aplicarea unei compresiuni moderate a sanului. 

Aceasta compresie este necesara pentru ca : 

• desfasoara structurile sanului, generand astfel o imagine foarte buna scade 

• scade artefactele de miscare 

• scade foarte mult doza de iradiere prin reducerea grosimii tesutului iradiat

Compresiunea poate crea un discomfort temporar diferit perceput de fiecare in parte in functie de constructia sanului, dimensiunea lui, existenta unor modificari interne, si de perioada menstruala, dar trebuie stiut ca aceasta compresiune nu este periculoasa si nu produce modificari interne ale sanului. In cazul unui implant mamar se aplica tehnici speciale care nu afecteaza implantul.

Cum ma pregatesc pentru mamografie?

Pentru a avea o eficienta cat mai buna si pentru a putea fi suportata usor aceasta compresiune, este indicat ca perioada optima de efectuare a mamografiei, ziua 7-10 de la declansarea menstruatiei.

Efectuarea mamografie necesita dezbracarea toracelui, de aceea este recomandata purtarea vestimentatiei formata din doua piese, si posibilitate indepartarii bijuteriilor de la nivelul gatului care pot apare in imagine.

Folosirea unor produse cosmetice tip pudra sau deodorante, atat solide cat si tip spray, comun folosite in axile, pot genera artefacte vizibile pe imagine datorita anumitor compusi opaci, putand da erori de diagnostic.

De aceea este imperios necesara toaleta atenta a zonelor axilare anterior mamografiei si sa nu se foloseasca astfel de produse inaintea efectuarii mamografiei.

Daca exista examinari anterioare, mamografice sau de alt tip, este indicat ca acestea sa fie aduse pentru a se efectua o comparare a aspectelor extrem de utila in a evalua evolutia sanului sau a unor modificari depistate deja.

Inaintea examinarii se va completa un chestionar cu intrebari legate de istoricul fiziologic si patologic.

Care sunt limitele mamografiei?

1. Imaginea mamografica va fi constituita din zone albe date de tesutul glandular si cel de sustinere si zone inchise la culoare date de tesutul grasos. Datorita compozitiei diferite a sanului imaginea difera de la o femeie la alta si de la un grup de varsta la altul. Acest lucru face ca si sensibilitatea de detectare a modificarilor sa fie diferita, fiind uneori necesare filmele suplimentare sau alte examinari cum e ecografia mamara. 

2. De asemenea trebuie inteles si faptul ca mamografia nu are eficacitate de 100% in detectarea tuturor tipurilor de cancer mamar. Faptul ca se indica si alte examinari cum ar fi ecografia nu inseamna ceva anormal prezent pe mamografie, ci cel mai ades structura tesutului glandular foarte bogat, caracteristic mai ales femeilor tinere sub varsta de 35 de ani, poate ascunde imagini patologice in special incipiente. 

3. Tehnica este mai greu suportabila in cazul mastitei, existand si o sensibilitate diagnostica scazuta in aceasta situatie 

4. Nu poate face intotdeauna diferenta intre o formatiune benigna si una maligna, existand tumori maligne cu aspect mamografic pseudobenign si nu poate specifica natura unei opacitati (chistica sau parenchimatoasa), lucru important pentru ca exista neoplasme cu dezvoltare intrachistica, care pe imaginea mamografica apar ca opacitate cu caractere de benignitate, caz in care este absolut necesara completarea cu ecografia mamara pentru a decela modificarea. 

5. In situatia unui implant mamar atat tehnica cat si interpretarea diagnostica poate fi dificil de realizat, implantul putand bloca vizibilitatea unei anumite parti din tesutul mamar localizat posterior de implant. Tehnica de efectuare nu este insa imposibila, dar ecografia este tehnica de prima intentie. 

Pot face mamografia daca sunt insarcinata?

Radiatiile X sunt potential daunatoare fatului si chiar daca dozele sunt foarte mici aproape neglijabile, ele exista. Din acest motiv trebuie sa specificati daca sunteti insarcinata sau daca exista vreo posibilitate sa fiti insarcinata. Medicul radiolog va hotari in acest caz daca examinarea este absolut necesara, in caz contrar se va alege o alta metoda neiradianta de explorare.

Evaluare

Dorinta noastra este de a veni in sprijinul pacientului. Prin urmare, avem nevoie de parerea dumneavoastra pentru imbunatatirea continua a activitatii noastre. Va rugam sa aveti amabilitatea de a raspunde la intrebarile din Chestionarul de Evaluare
a Satisfacţiei Pacientului

Information: LUNI-VINERI: 08 - 20

SÂMBĂTĂ: 9 - 16

Address:
Str. Cireşilor 15C
400487
Cluj-Napoca, Cluj
E-mail: cluj@affidea.com
Telephone: 0264 407 970
0724 308 309
Fax: 0264 455 220
Affidea România www.affidea.ro